Hjem // Fagområde
Dysfagi
![](https://oslologopedene.no/wp-content/uploads/2024/11/physical-therapy-06.jpg)
Dysfagi
Dysfagi er en samlebetegnelse for vansker med å spise, tygge og svelge, som skyldes nedsatt funksjon i munn-, tunge- og svelgemuskulaturen. Dette kan føre til utfordringer med mat- og drikkeinntak og kan oppstå som følge av en rekke sykdommer, skader eller tilstander som påvirker nervesystemet, musklene eller de strukturelle delene av svelgeprosessen.
Behandling
Behandlingen av dysfagi er en individuell prosess som krever skreddersydde tiltak for å imøtekomme pasientens spesifikke behov. Målet med behandlingen er å forbedre funksjonen i musklene som er involvert i tale og svelging, samt å utvikle effektive strategier for å sikre trygt og effektivt mat- og drikkeinntak.. Logopeder benytter ulike metoder og teknikker som kan omfatte:
- Svelgeøvelser: Øvelser for å styrke musklene i munn, tunge og svelg for å bedre koordineringen og kraften som kreves for effektiv svelging.
- Posisjonering og teknikker: Læring av teknikker for riktig sittestilling og svelgeposisjoner for å redusere risikoen for at mat eller væske går feil vei og forårsaker aspirasjon (innånding i luftveiene).
- Fortykningsmiddel og tilpasninger av kosthold: Ved behov kan logopeder anbefale bruk av fortykningsmiddel for væsker for å gjøre det lettere å svelge, samt tilpasning av konsistensen på maten.
- Kompenserende strategier: Når full gjenoppretting av svelgefunksjonen ikke er mulig, kan logopeden hjelpe pasienten med å finne alternative måter å kommunisere eller innta mat på, inkludert bruk av kommunikasjonsutstyr eller sondeernæring om nødvendig.
- Opplæring av pårørende: Logopeder gir også veiledning til pårørende om hvordan de kan støtte pasienten i hverdagen, ved å tilrettelegge for sikre måltider og hjelpe med kommunikasjonsteknikker.
- Målet er å gjenopprette eller forbedre svelgefunksjonen, hindre komplikasjoner som underernæring og dehydrering, og forbedre pasientens livskvalitet gjennom tryggere og mer effektiv kommunikasjon og matinntak.
Målet er å maksimere talefunksjonen og livskvaliteten, samtidig som man fremmer en effektiv og meningsfull kommunikasjon for personer med dysartr
Nyttige lenker
- LHL: Spise- og svelgevansker (dysfagi)
- Sunnaas sykehus: Dysfagi – årsaker, vurdering, behandling
- Helsedirektoratet: Kosthold ved dysfagi (tygge- og svelgevansker)
- Lovisenberg Diakonale Sykehus: Spise- og drikkevansker
![physical-therapy-04](https://oslologopedene.no/wp-content/uploads/2024/11/physical-therapy-04.jpg)
![physical-therapy-10](https://oslologopedene.no/wp-content/uploads/2024/11/physical-therapy-10.jpg)
Refusjon for undersøkelse og behandling
Helfo kan gi refusjon for undersøkelse og behandling hos privatpraktiserende logoped etter Lov om folketrygd, dersom det offentlige ikke yter stønad etter annen lovgivning. Dette betyr at dersom en trenger logopedbehandling for stamming, taleforstyrrelser eller andre taleflytvansker, kan Helfo dekke deler av kostnadene, forutsatt at behandlingen er nødvendig og henvisning fra lege foreligger. Refusjon kan være spesielt relevant dersom behandling ikke dekkes av andre offentlige ordninger, som for eksempel opplæringsloven (§ 5-3), barnehageloven (§ 19) eller helse- og omsorgstjenesteloven.
Våre fagområder
Åpningstider
Mandag
08.30 – 15.30Tirsdag
08.30 – 15.30Onsdag
08.30 – 15.30Torsdag
08.30 – 15.30Fredag
08.30 – 15.30Lørdag og søndag
Stengt